Antics estudis de Sant Mateu de Bages

ALUMNES ESCOLA DE SALO

“Temps d’estudi a Sant Mateu de Bages. Antigues escoles rurals del municipi” és una mirada retrospectiva cap a la infància. Una quitxalla que vivia en entorns rurals i que tenia una rutina diària: anar a escola (quan podia, perquè en un sistema de vida autosuricient, les masies requerien de moltes mans per treballar en les tasques pròpies de la pagesia, sobretot durant aquelles èpoques de més feina al camp).

L’estudi – com se l’anomena en entorns rurals – és quelcom que resta en l’imaginari col·lectiu de manera pràcticament inesborrable. Del record dels seus veïns, l’extens municipi de Sant Mateu de Bages en tenia tres, d’escoles rurals: la de Salo, la de Castelltallat i la de Sant Mateu poble.

L’exposició “Temps d’estudi a Sant Mateu de Bages” n’explica la història i anècdotes. Podeu visitar-ne el llibret explicatiu clicant aquí

 

 

 

130798320_101169628_rot1534269159.1

 

Un dels centres neuràlgics dels estudis a Sant Mateu: la Botiga (i la sala de ball annexa)

g1_casa nova de Castelltallat el 1955 copia

La Casa Nova de Castelltallat va ser possible gràcies a l’aportació veïnal. Hi havia l’escola i un pis per la mestra, a més a més de la botiga i bar.