Sobre el projecte

Memòria i Natura a Sant Mateu de Bages és un projecte sobre la història socioecològica dels boscos i el paisatge d’aquest municipi, que descriu els canvis socials i ambientals que s’hi han produït els darrers temps a través d’eines educatives d’interpretació creades de forma participada per la seva gent. Concretament, l’eina principal és un aplicatiu web que inclou un audiovisual de les característiques i història socioecològica, un arxiu fotogràfic i un mapa interactiu de l’evolució del paisatge i els seus habitats i de la seva vinculació amb el teixit local.

El projecte inclou també quatre itineraris de natura amb guiatge virtual i suports documentals i es complementa amb activitats formatives i un programa de rutes guiades.

Es tracta d’un seguit d’eines interpretatives concebudes tant per als visitants com per als propis veïns, entitats i administracions del territori. El teixit local és, de fet, el principal protagonista del projecte: persones que han crescut en aquests entorns i que relaten els canvis que han viscut, oferint una acurada radiografia de la idiosincràsia de la zona, amb una relació indissociable entre les formes de vida de la població rural i l’evolució dels paisatges que l’acull.