Boscos de ribera

  • Fons: arxiu ICHN Bages
  • Fons: arxiu l'ARADA sccl
  • Fons: arxiu Cal Palà
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Fons: arxiu l'ARADA sccl
  • Fons: arxiu l'ARADA sccl
  • Distribució dels boscos de ribera a Sant Mateu de Bages

Els entorns de les rieres i rius tenen una vegetació pròpia, els boscos de ribera. A Sant Mateu de Bages tant sols els trobarem ben formats en alguns indrets de la riera de Salo i Coaner. Això és degut a les particularitats dels sòls que circumden les masses d’aigua. Aquests sòls presenten el nivell freàtic molt proper a la superfície i és, precisament aquí, on s’hi instal·len les espècies amb més necessitats hídriques. A mesura que ens allunyem de les ribes trobarem espècies amb menys exigències d’aquest tipus. Les terres fèrtils dels rius i rieres han fet que històricament s’hi instal·lessin conreus i horta familiar, així com plantacions d’arbres, pollancres sobretot, per a l’explotació de fusta.

Les espècies es distribuiran al voltant de les ribes segons les seves necessitats hídriques. D’aquesta manera trobarem que el salze blanc i el vern estaran sempre a tocar de l’aigua, on el sòl està pràcticament inundat d’aigua. A mesura que ens apartem del curs d’aigua trobarem indistintament, l’àlber, el freixe de fulla petita i el pollancre. Quan la disponibilitat d’aigua (sigui corrent o estancada) és molt important, que només és el cas d’alguns trams de la riera de Coaner, s’hi desenvolupa un bosc propi, el de ribera. Acostumen a ser arbres caducifolis que van acompanyats d’un sotabosc que varia molt segons la llum que les capçades dels arbres deixen filtrar cap a l’interior. Habitualment hi trobem llúpol, vidalba, sanguinyol, saüc, sarga i gatell, però també és habitual trobar-hi arç blanc, esbarzers i heures, per citar algunes espècies.

A les zones molt nitrificades hi poden créixer ortigues que poden arribar a ocupar tota la llera. La cua de cavall pot formar també tapissos que ocupin tot el rierol, com ho pot fer el canyís.  La fauna dels boscos de ribera és rica i variada. S’hi pot trobar el picot garser petit, el rossinyol, el cargolet, el papamosques gris, l’ànec collverd, l’oriol, el blauet, la cuereta torretenera o la blanca, el corriol petit, el bernat pescaire, la polla d’aigua… També hi trobem el ratpenat d’aigua, i la tortuga de rierol, entre d’altres. És l’hàbitat de molts ocells que abandonen el fred de la muntanya a l’hivern, com el grasset de muntanya o el pardal de bardissa, que passen l’hivern en la protecció de la bardissa i del canyissar de les riberes i torrents. Aquests ecosistemes s’anomenen de galeria ja que formen línies continues al voltant dels rius i serveixen de corredors de moltes espècies, sobretot mamífers, per moure’s d’un lloc a l’altre, en territoris molt fragmentats. Són també indrets molt apreciats pels senglars, que hi troben fang per a refregar-s’hi.


Distribució dels boscos de ribera a Sant Mateu de Bages

Distribució dels boscos de ribera a Sant Mateu de Bages

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>