“El jovent d’ahir”. Caramelles amb història a Sant Mateu de Bages

CAR100_12

Més enllà de l’interès cultural de la festa de les Caramelles arreu del territori català, al municipi de Sant Mateu de Bages aquesta manifestació de cultura popular pren més rellevància que mai per diferents factors: es tracta d’una celebració històrica (les de Sant Mateu són documentades ja el 1908, però molt possiblement siguin anteriors), i és una festa ben viva a tots els nuclis veïnals del terme municipal.

L’exposició que aquí es presenta ha estat concebuda com a itinerant justament perquè pugui ser present a cadascuna de les cinc entitats de població (Sant Mateu, Castelltallat, Salo, Valls de Torroella i Coaner). El relat de la mostra ha estat elaborat de forma participada per veïns i veïnes que estan plenament implicats amb aquesta celebració.

 

Tradició caramellaire a Sant Mateu de Bages

Les Caramelles són un dels esdeveniments culturals més assenyalats del municipi de Sant Mateu de Bages. Amb una llarga i arrelada trajectòria, avui aquestes cançons i balls populars encara mobilitzen bona part de les cases dels pobles que conformen el municipi. Salo, Valls de Torroella i Sant Mateu i Castelltallat (aquests dos darrers, actualment en colla conjunta) mantenen ben viva aquesta festa popular i cada pasqua florida omplen carrers i masies dotant de caràcter festiu l’esclat primaveral.

Inicialment, només hi participaven els homes, com en tants d’altres esdeveniments socials. S’anava casa per casa a peu, acompanyats de músics i cavalls o mules ben engalanats. Un cop a la casa era el torn dels cants i els balls, i les cases rebien als caramellaires convidant-los a abundoses viandes.

A nivell religiós, la Pasqua completava una Setmana Santa d’activitat gairebé ininterrompuda: misses, rosaris, altars, processons, cants de la passió o benediccions conformaven una setmana ben intensa per als feligresos, els quals s’organitzaven per fer la vetlla al Santíssim. Les Caramelles eren l’acte festiu i popular que tancava la setmana, per celebrar la resurrecció de Jesucrist.

Més enllà dels aspectes més lligats a l’Església, aquestes celebracions són unes riques manifestacions de cultura popular que encara es conserven a molts pobles rurals. I en municipis de població dispersa, com bona part del territori de Sant Mateu, esdevenen un dels principals punts de trobada entre el tot el jovent de les contrades.

La celebració d’aquesta festa ha servit de punt de trobada i interrelació entre veïnats. D’aquesta manera, Sant Mateu celebra des de final dels anys 80 les Caramelles juntament amb Castelltallat i Salo ho havia fet amb Vallmanya (al municipi veí de Pinós, ja al Solsonès). A Valls de Torroella la celebració va començar amb la fàbrica tèxtil que va suposar el naixement del nucli ben viva, i s’ha mantingut viva malgrat els canvis sociodemogràfics i econòmics d’aquest nucli.

Galeria fotogràfica de la celebració dels 100 anys de caramelles a Sant mateu de Bages: